Evenementen Noord 2018

Evenementen Noord 2018

Karel de Leeuw
Op 15 februari jongstleden was er een spontane bijeenkomst van OGA (noord)-leden over te organiseren evenementen op het mooie zeilwater boven de grote rivieren.
Roos Kuiper en Han Wever, Joachim van Houweninge en Fred Schotman waren al present in de gastvrije woning van Rik en Celeste Janssen in Ursem. Na enige versnaperingen genoten te hebben, stak Rik van wal met de ideeën die in het afgelopen jaar, onder andere tijdens de sluitingstocht te Hoorn, zijn ontstaan.
Hieronder volgt een samenvatting van de plannen.
Om de tochten goed te kunnen stroomlijnen wordt de voorkeur gegeven deze vanuit een centraal gelegen haven te organiseren. Dit wordt de “Schelphoek” bij Hoorn. In het vroege voorjaar wordt bij de ingang een OGA-vlag geplant, waarna ook een naamsverandering wordt doorgevoerd: “ Schelphoek” wordt “OGA-haven”.
Vanuit deze haven zijn voorlopig drie evenementen gepland. Hoewel opgezet door OGA-leden zijn zeker ook schepen van bijvoorbeeld de VKSJ van harte welkom om mee te doen.
Tijdens het Hemelvaartdagweekend van 10 tot 13 mei is er de openingstocht. Wij verzamelen in de haven op donderdagmiddag en gebruiken de rest van deze dag om in de juiste stemming te geraken. De vrijdag (toer)zeilen we richting Lelystad, met mogelijk een bezoek aan de Markerwadden. Zaterdag gaat het door naar Wervershoof, vluchthaven Radboud. Onderweg zijn er opdrachten uit te voeren, maar alles in gemeenschappelijk verband, zodat de deelnemers contact met elkaar houden. In de avond blijven we aan boord en worden er pannenkoeken gebakken. Zondag is de terugtocht naar de thuishavens.

Een midzomernachttocht zou eigenlijk op 23 en 24 juni gehouden moeten worden. Dat weekend valt samen met de Brouwse Classic Regatta. Om die reden houden wij dit jaar ons midzomerevenement een weekje eerder: op 15 en 16 juni.
Wederom verzamelen we in onze thuishaven. Omdat de zaterdagavond lang is, gaan wij met volgbootjes allerlei kunsten uithalen. Te denken valt aan een wedstrijdje roeien, wrikken en/of zeilen. Mogelijk ook een wedstrijd boegseren om de boeien!
’s Nachts wordt tot het ochtendgloren gezeild, wisseling van bemanning is daarbij mogelijk, zeker in het kader van de topzeilspionage. Na het zeilen voor anker, even slapen, gezamenlijk ontbijten en weer naar de thuishaven.
De sluitingstocht is zoals gebruikelijk in het derde weekend van september. Dat valt dit jaar op 15 en 16 september. Over de invulling wordt nog gedacht maar zal behalve de gezamenlijke wedstrijd met de VKSJ en Kotterclub ook uitgebreid worden met scheepshandelingen, zoals ankeren onder zeil, maar ook reven tijdens het zeilen. De schoeneraak Noralein zal weer present zijn. Dit grote schip met dito kajuitruimte geeft veel mogelijkheden voor de bijeenkomst, ook als de weersomstandigheden wat minder zijn.
Naast deze drie OGA-evenementen nieuwe stijl zijn er nog tal van aanhaak-wedstrijden, waar de OGA-klasse graag gezien wordt. Natuurlijk is daar de “Eenzame Noord Race” (zie hiervoor onze eigen OGA-website), maar ook de Pieper-race, de Jan Haring-race, de Bontekoe-race, de 24-uurs-race, Sail Harlingen en de Muider Hardzeildagen. Bij belangstelling voor deze wedstrijden zullen wij steeds proberen een aparte OGA-klasse op te nemen.
Een ruim aanbod van tochten en wedstijden dus met als voornaamste uiteraard de specifieke OGA-bijeenkomsten.
De groep te Ursem zou het bijzonder op prijs stellen ook schepen uit het “Zuiden” te mogen verwelkomen. Tijdens de sluitingstocht 2017 te Hoorn kwam Keith Watson met zijn Marill uit Bergen op Zoom aansluiten. Een flinke reis, maar zeker de moeite waard.
Agenda van de Noordelijke evenementen 2018:
10-13 mei: Openingstocht tijdens het Hemelvaartweekend, Hoorn
09 Juni: Eenzame Noord Race, Almere.
15-16 Juni: Midzomernachttocht, Hoorn.
15-16 September: Sluitingstocht, Hoorn.

Graag (ruim van tevoren) opgave voor deelname aan: karelmdeleeuw@gmail.com